
Het is een open deur: met geoptimaliseerde processen lever je de beste industriële prestaties. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Door de juiste van de vele duizenden procesparameters aan elkaar te koppelen en te analyseren. Dat is precies wat we via onze ‘Historianders-aanpak’ doen. Op basis van de meest innovatieve data-analysetechnieken sporen we bottlenecks op, voordat ze zich openbaren.
Data-analyse is geen enkele organisatie die vooruit wil vreemd. Business Consultant Ferry Janssen over hoe de analyses nu binnen veel organisaties geregeld zijn: “Verschillende medewerkers gaan binnen hun eigen afdeling en met hun eigen programma’s handmatig aan de slag. Na een paar dagen puzzelen, signaleren ze via hooguit tien parameters een bepaalde trend.”
Simpel duizenden parameters koppelen
Dat kan anders en stukken professioneler. “Met de huidige data-analysetechnieken is het mogelijk om duizenden procesparameters aan elkaar te koppelen en te analyseren. Denk aan de temperatuur van een tank, de output van een extruder, de microbiologische tellingen uit LIMS of de drukmetingen van een ketel. Door naar al deze data van het proces te kijken, is het mogelijk om bepaalde patronen in de data te herkennen.”
Innovatief anticiperen
Deze waardevolle inzichten zijn de basis voor een slimme inrichting van je proces, legt Ferry Janssen uit. “Als we deze patronen bestudeerd hebben, kunnen we afwijkingen voorspellen. Dat betekent dat we voordat de afwijking optreedt al actie kunnen ondernemen. De voordelen van deze proactieve aanpak zijn enorm. Predictive maintenance is bijvoorbeeld een stuk effectiever als je weet waar de bottlenecks zich bevinden.”
“
Als we deze patronen bestudeerd hebben, kunnen we afwijkingen voorspellen. Dat betekent dat we voordat de afwijking optreedt al actie kunnen ondernemen.
Waardevolle informatie slimmer gebruiken
Slaat je bedrijf data op uit (productie)processen? En staat proces optimalisatie hoog op de agenda? Met onze Historianders-aanpak zetten we deze data samen om in waardevolle informatie en versnellen we de digitale transformatie van je bedrijf, om te komen tot een smart factory in deze slimme industrie. Lees meer over hoe wij deze Industry 4.0 toepassing in de praktijk hebben gebracht.
Historianders-aanpak
Om ‘data-analyse 4.0’ te regelen, ontwikkelden we de zogenaamde Historianders-aanpak. Ferry Janssen: “Data-analyse in de industrie vereist kennis van OT, IT, data-analytics en het productieproces. Wij verbinden al deze kennisgebieden.” Hij verklaart meteen de naam van de methodiek: “Een “data-historian’ zorgt voor context rondom ontwikkelingen. Dat is precies wat we met deze aanpak voor elkaar krijgen: er worden kruisverbanden tussen de verschillende procesvariabelen onderzocht, waardoor nieuwe inzichten en kansen ontstaan.”
“
Data-analyse in de industrie vereist kennis van OT, IT, data-analytics en het productieproces. Wij verbinden al deze kennisgebieden.
Business case als basis
Historianders is een zeer concrete aanpak, waar je op korte én lange termijn winst mee boekt. “Een analyse loslaten op een oneindige hoeveelheid historische data, zonder te weten waar je naar op zoek bent, heeft geen zin. Daarom formuleren we eerst een business case. Dit levert de meest waardevolle inzichten op en vervolgens kunnen en we bottlenecks oplossen. En door juist die ene bottleneck te ontrafelen, kom je op andere plaatsen vaak weer nieuwe tegen. Het is dus een continu verbeterproces.”

Lees hoe we samen met onze klanten invulling geven aan actuele vraagstukken en thema’s.
Slimme elektrotechniek loopt als een rode draad door de carrière van Leidinggevend Monteur Roy Hetterscheid heen.
Hoewel ze niet in de Achterhoek geboren is, voelt Saskia Schuler zich er wel thuis. “De prachtige omgeving en nuchtere mensen die van doorpakken houden, spreken me aan. D’ran is hier een veelgehoorde kreet.
De revolutie in de industriële wereld van onderhoud was nog nooit zo groot. Maintenance 4.0 resulteert in een onverstoorbaar sterk presterende fabriek.
In 2015 stapt hij als stagiair de wereld van Actemium binnen. Een jaar later start hij als Junior Software Engineer. In 2020 is hij benoemd tot Lead Software Engineer en is hij ingezet binnen een groot internationaal project.
Het is een open deur: met geoptimaliseerde processen lever je de beste industriële prestaties. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?
Tijdens deze coronacrisis beseft Client Manger Sebastian Taken meer dan ooit dat hij een mensenmens is. Hoewel hij veel digitaal contact onderhoudt met collega’s en klanten, voelt het allemaal toch anders.