Home Feed Klantverhalen Ferm O Feed nieuwe fabriek

Gloednieuwe fabriek met geautomatiseerde productielijn

Feed tag corner

Ferm O Feed produceert organische meststoffen. Zestigduizend ton mestkorrels verlaten jaarlijks de fabriek naar land- en tuinbouwgronden in de hele wereld. Dat gebeurt vanuit een gloednieuwe fabriek in Helmond. Actemium automatiseerde en installeerde de nieuwe productielijn. Hoe dat ging? Peter den Ouden, technisch manager Ferm O Feed, evalueert. “Ik geef zeker een ruime voldoende”.


Een nieuwe fabriek bouw je één keer per generatie

Peter den Ouden vertelt verder: “Onze vorige fabriek stond in Zeeland, maar die is in mei 2011 verloren gegaan door een grote brand”. Dat had behoorlijk wat impact. We moesten een nieuwe locatie bouwen. Dat gaf ons echter wel de gelegenheid om alle processen op één locatie bij elkaar te brengen in Helmond, waar distributie en logistiek al zaten.
Het is een hele operatie om een nieuwe fabriek te bouwen. Zoiets doe je maar één keer per generatie.
Met behulp van een extern adviesbureau hebben we een aantal partijen geselecteerd. Tussen alle kandidaten viel Actemium vrij snel op. Een concreet voorstel, goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Dat was interessant. Het feit dat Actemium dichtbij gevestigd is, gaf ook bonuspunten.”

”Actemium als spin in het web”

“In totaal hadden we te maken met zeven leveranciers: voor de ‘nieuwbouw’ van de mestontvangst, de perserij, de droogsystemen en de luchtbehandeling”, vervolgt Peter. ”Aan Actemium de verantwoordelijke taak om al die losse onderdelen aan elkaar te koppelen, van kabels tot besturingssoftware.

”We moeten aantoonbaar voldoen aan allerlei kwaliteitseisen voor onze mestproducten. We exporteren naar 45 landen; vanwege gezondheidseisen moeten onze producten vrij zijn van schadelijke stoffen en bij een bepaalde temperatuur verwerkt worden.
Ook wilden we de werkomgeving voor onze medewerkers verbeteren – in de ontvangsthal waar de vrachtwagens met grondstoffen gelost worden, was het bijvoorbeeld veel te stoffig. Samen met Actemium hebben we daar een oplossing voor gevonden: een tunnel met afzuiging en een gereguleerde luchtstroom. Onze eigen operators zetten hun ervaring in om de processen te schetsen en de specialisten van Actemium maakten de technische vertaalslag. Zo werkten we stap voor stap verder. Daar zijn heel wat overleguren in gaan zitten.”

Opstartperiode en nazorg

“De zorg die Actemium in het voorstel beloofde, is zeker waargemaakt. De softwareprogrammeur was niet alleen goed in zijn vak, hij wist ook alles heel helder aan ons uit te leggen. Als er iets niet werkte, zeiden de werknemers van Actemium nooit om vier uur: ‘tot morgen!’. Ze gingen door, wat heel belangrijk is als je 24 uur per dag productie moet draaien. Ook maakten ze onze medewerkers wegwijs met het systeem, na de oplevering. Ze draaiden gewoon mee in de ploegendiensten en hebben geen 9 tot 5 mentaliteit.
Maar wat er echt uitsprong, was het implementatie- en nazorgtraject. Na installatie van de machines bleven de werknemers van Actemium in beeld om de systemen op te starten en optimaal te laten functioneren.”

”Actemium is altijd oplossingsgericht”

Het is reëel dat er ook aandachtspunten waren. Zo nam de inbedrijfstelling meer tijd in beslag dan berekend. “Tijdens de inbedrijfstelling moeten de kinderziektes eruit. De mensen van Actemium hebben zich voor meer dan honderd procent ingezet om alles perfect draaiend te krijgen. De productie liep op dat moment al, er is met man en macht gewerkt. Toch heeft dit al met al nog wel zes weken in beslag genomen. Dat kan erger hoor, maar we hadden dat met elkaar toch iets te optimistisch ingeschat.
Als je met zoveel verschillende leveranciers te maken hebt, gaat er onvermijdelijk af en toe iets mis. Dan wordt er weleens met de vinger naar de ander gewezen. Actemium niet; het bedrijf heeft dat echt heel goed opgepakt en was altijd gericht op het oplossen van problemen.
Uit referenties bleek bovendien dat we te maken hadden met een ervaren, deskundige partij. Ook al is mestverwerking een vrij unieke tak van sport, we zagen meer dan genoeg redenen om met Actemium in zee te gaan.”

Ferm O Feed

Projectaanpak

Tussen de eerste contacten en de opening zit anderhalf jaar. Mark Beugelsdijk, Projectmanager Actemium: “Een periode waarin je elkaar steeds beter leert kennen en begrijpen. De uitspraak “Een nieuwe fabriek bouw je één keer per generatie”, hebben we goed in de oren geknoopt!

Wat we belangrijk vinden is dat we de wensen van de klant op de juiste manier vertalen naar een oplossing. Dit vertaalt zich in een draaiende installatie waarmee de klant zijn brood kan verdienen. De weg daarnaartoe moet passen bij onze klant. Het draait om samenwerking. Het zijn toch de mensen die het moeten doen.”
Actemium heeft dit project in 10 maanden tijd gerealiseerd, in de opdracht zaten de volgende disciplines:

  • Projectbegeleiding
  • Pre-engineering
  • Hard- en softwareontwerp
  • Elektrotechnisch tekenwerk
  • Paneelbouw en E-montage op locatie
  • Besturingssoftware (Controls en visualisatie)
  • Testen en inbedrijfname
  • Opleiding van de gebruiker en TD medewerkers
  • Optimalisatie en nazorg.

Evaluatie na de eerste productiemaanden

“Een paar maanden na de officiële opening van Ferm O Feed in Helmond, heeft Peter den Ouden alle reden om tevreden te zijn. “We hebben in de afgelopen periode intensief samengewerkt met Actemium. De productie draait goed en we denken al aan uitbreiding, dan zullen we Actemium zeker weer inschakelen. Wij zijn een bedrijf dat gelooft in duurzame relaties en dat trouw is aan haar leveranciers. Actemium heeft dezelfde instelling. We zijn het project samen aangegaan en hebben in elkaar geïnvesteerd. De productie draait goed en de processen worden gemonitord door Actemium. Er is regelmatig contact en de specialisten kunnen van een afstand meekijken. In de nabije toekomst gaan we uitbreiden. Dan is het goed dat we een ‘aannemer’ hebben die ons al kent en waarmee we prima kunnen samenwerken.”

Bel ons voor meer informatie
Miguel Costa Gonzalez
Client manager - Eindhoven
[javascript protected email address]
+31 (0)6 24 56 36 87
Of vul het onderstaande contactformulier in