Home Food Nieuws Hoe kunt u MVO toepassen in uw fabriek?

Hoe kunt u MVO toepassen in uw fabriek?

Food tag corner

Ik ben een man van tradities. Een van die tradities is het nadenken over goede voornemens. Waar ik een paar jaar geleden nog een blog schreef over afvallen als goed voornemen ga ik nu een ander doel nastreven, namelijk maatschappelijk verantwoord huishouden!

Even een kijkje in mijn privé leven: ik heb een gezin met een vrouw, twee jonge kinderen en een hond. Elk gezinslid is aan het verspillen vanaf het moment dat ze uit bed komen. Enige uitzondering is misschien wel de hond. Hij eet en drinkt elke dag uit dezelfde bakken en eet soms wat restjes op van ons. Dit kun je recycling noemen.

Dan blijven er nog vier over. Het zou erg flauw zijn als ik zeg dat mijn vrouw en kinderen de grootste verspillers zijn, dus ik beperk deze blog op wat ik zelf op dit vlak nog kan verbeteren. Dat is ook nog behoorlijk veel. Zo ben ik soms wat makkelijk als het gaat om scheiden van afval. Plastic gaat vaak net zo makkelijk in een grofvuilbak. Een ander aandachtspunt is het gebruik van papier, met name op het werk. Ik schrijf alles in een notitieblok, meestal eenzijdig. Tegenwoordig kun je notities ook op een tablet maken, dan kun je het ook meteen ergens opslaan. Als ik ergens op bezoek ga, print ik ook vaak nog documenten uit. Dat kan natuurlijk ook anders. Dit zijn dus al twee concrete doelen die ik zelf kan nastreven: beter scheiden en papierloos werken. Er is vast wel meer te verzinnen.

Waarom Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

MVH staat in het bedrijfsleven bekend als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Elk bedrijf heeft MVO-doelstellingen. Het wordt ook steeds belangrijker om rekening te houden met hergebruik en onnodige verspillingen. Dit heeft alles te maken met een groeiende bevolking en een toename van de welvaart. De groeiende wereldbevolking wil meer voedsel, meer kleding en meer energie. Tegelijkertijd groeit het tekort aan zoet water en vruchtbare landbouwgrond.

Er valt veel winst te behalen op het terugdringen van voedselverspilling. Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks 1/3 van al het voedsel wereldwijd wordt weggegooid.
We kunnen er dus niet onderuit, we moeten ervoor zorgen dat meer mensen kunnen genieten van welvaart. En dat kan onder andere door slimmer na te denken over hergebruik van voedsel en middelen.

Voorbeelden van MVO in de voedingsindustrie

In de voedingsindustrie wordt nog veel verspild, vaak onder invloed van de consument. De bloemkool of andijvie die overblijft in de supermarkt is net even kleiner dan de rest of ziet er iets slechter uit. Producenten weten dit en halen zoveel mogelijk de kleinere en misvormde producten uit het productieproces.

Een bedrijf dat hierop inspeelt is wat mij betreft één van de meest aansprekende voorbeelden in de voedingsindustrie, namelijk de verspillingsfabriek. In de verspillingsfabriek worden restproducten van fabrieken en supermarkten als grondstof gebruikt. En ongeveer 90% van het productieproces komt tot stand door mensen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt dus geen voedsel verspilt én geen talent. De producten die geproduceerd worden zijn soepen, sauzen, ragouts, compotes en maaltijdcomponenten.

Hoe kan Actemium u helpen?

Naast het ontwerpen, bouwen en onderhouden, geeft Actemium advies aan de industrie. Advies over het verminderen van het energieverbruik in een fabriek, maar ook over het slimmer omgaan van installaties en te kijken naar hergebruik van materialen.

Een concreet voorbeeld hiervan is de oriëntatiestudie en het masterplan dat is opgezet samen met de firma Exter, bereider van hartige smaken. Een belangrijke vraag voor de smaakmaker was: ‘Hoe krijgen we meer productie uit hetzelfde staal?’ Via de volgende link vindt u meer informatie over dit onderwerp: https://food.actemium.nl/referentie/anticiperen-op-groei-ambities-smaakmaker-exter/

Eind dit jaar zijn we gestart met een project bij een klant waarbij bakolie wordt hergebruikt in het productieproces. Deze olie wordt nu nog afgegeven aan een bedrijf wat de olie verwerkt, maar deze olie kan nog een keer nuttig zijn voordat het wordt afgegeven. Ook is er kritisch gekeken naar het hergebruik van bestaande tanks. Een investering die niet alleen goed is voor het milieu, maar zichzelf ook terugverdient! De procesaanpassingen op het gebied van Engineering, Installation en Automation, zijn door Actemium verzorgd. Samen met onze partner Orangeworks, zijn de mechanische aanpassingen opgepakt.

Dit zijn twee van de vele voorbeelden van bedrijven die nagedacht hebben over verspilling en het doelmatiger toepassen van de huidige installatie.

Op zoek naar verspillingsoplossingen en kun je hulp gebruiken op het gebied van advies of realisatie? Neem dan contact op met:
Adriaan van de Ven
Client manager - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 51 38 10 06
Voor algemene vragen kunt u ook gebruik maken van onderstaand contactformulier
Food nieuws