Home Logistiek Klantverhalen DPD optimaliseert pakketroutering met configureerbaar WES/WCS
"Flexibelere en configureerbare afhandeling van alle pakketten."

DPD optimaliseert pakketroutering met configureerbaar WES/WCS

Logistiek tag corner Maintenance tag corner

DPD Pakketservice heeft in alle Nederlandse depots een intelligente WES/WCS-besturingslaag geïmplementeerd, boven de bestaande sorteersystemen. Met als resultaat een flexibelere en configureerbare afhandeling van alle pakketten. "Het WES/WCS bevat configureerbare logica voor het optimaal routeren van pakketten, transporten over alle sorteerlijnen en het afhandelen van pakketten."

DPD Sort2Data-project

DPD is een grote internationale express- en pakketdienstverlener, die dagelijks ruim 4 miljoen pakketten vervoert via 800 depots in Europa. In Nederland kreeg DPD behoefte aan een nieuwe intelligente besturingslaag voor de logistieke afhandeling van pakketten in alle depots. Zowel voor de depots waar pakketten automatisch gescand en gesorteerd worden als depots waar pakketten handmatig gescand worden. DPD zocht naar een oplossing en co-development partnership. Na een uitvoerig selectietraject koos DPD voor Actemium en een oplossing gebaseerd op Actemium WES/WCS . DPD noemt de in-depot oplossing ‘Sort2Data’. Het WES/WCS bevat configureerbare businesslogica voor het optimaal routeren van pakketten, het indelen van touren en inter-depot-transporten over alle sorteerlijnen en het afhandelen van pakketten bij werkstations (service lanes). Als eerste is het depot in Etten-Leur live gegaan en daarna de andere locaties, waardoor nu negen depots van DPD Pakketservice met Sort2Data werken.

Wij willen een nieuwe intelligente besturingslaag voor de logistieke afhandeling van pakketten in alle depots.

Gefaseerde implementatie

Voorafgaand aan implementatie heeft Actemium een werkende testomgeving opgeleverd. In samenwerking met DPD werd de depot-specifieke logica geconfigureerd en medewerkers opgeleid. “Wij hebben voor de livegang in een schaduwomgeving gewerkt om alle operatorinstructies en de businesslogica voor onze servicelane werkplekken te finetunen,” zegt Serkan Yavas, Operations Manager en verantwoordelijk voor het depot in Etten-Leur. “Tegelijkertijd hebben we alle mogelijke uitzonderingen tijdens onze productie getest”. Na de implementatie in Etten-Leur zijn de geautomatiseerde depots van Rotterdam en Veenendaal live gaan, waar de WES/WCS-software onder andere is geïntegreerd met transportsystemen van Budde en Vanderlande. Veenendaal was een kritische implementatie voor het gehele DPD-netwerk, omdat die locatie tevens een hub-functie vervuld en er dagelijks ruim 100.000 pakketten worden gesorteerd. Als laatste locatie is de hub in Best live gegaan in december 2017.

Bezoek één van onze evenementen en laat je inspireren
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, ontmoet onze professionals en deel je ervaring met vakgenoten.
 

Binnen 100 tot 200 milliseconde wordt een bestemmingsdepot en uitsluispunt van een pakket bepaald.

DPD optimaliseert pakketroutering met configureerbaar WES WCS

Belangrijkste resultaten

Het nieuwe WES/WCS van DPD verwerkt zo’n 2 miljoen pakketten tegelijkertijd. Bij het afhandelen van een pakket moet binnen 100 tot 200 milliseconde een bestemmingsdepot en uitsluispunt bepaald worden o.b.v. pakketdata, geconfigureerde depot logica en de DPD Routedatabase met o.a. meer dan 1 miljoen postcodereeksen.

Met de Sort2Data logica hoeven bij geautomatiseerde depots pakketten niet meer handmatig gescand te worden bij het lossen. Het biedt meer configuratiemogelijkheden en intuïtievere afhandeling van pakketten bij scanstations. Daar geeft de WCS-client instructies aan de DPD-operator over de uit te voeren actie(s) en print het automatisch nieuwe adres- of exception labels voor bijvoorbeeld retouren en specifieke buitenlandse pakketten.

Ieder depot heeft zijn eigen specifieke logica en keuzevrijheid met betrekking tot de implementatie van logistieke afhandeling. “In gezamenlijke workshops zijn de individuele depots getraind en begeleid in het opstellen van de depot logica; voorafgaand aan livegang. Dat was voor die operations managers een mooie gelegenheid om de eigen depotprocessen weer eens kritisch te evalueren en te optimaliseren. Na go-live nemen de depots de configuratie zelf in beheer met toetsing vanuit centraal applicatiebeheer. Het geeft betrokkenheid, inzicht in het eigen proces en flexibiliteit,” legt Maarten Kruyt, Area Manager Zuid van DPD, uit.

Onafhankelijk advies

“Wij zijn bij DPD begonnen met het uitbrengen van een onafhankelijke inventarisatie en advies voor de toekomstige IT-omgeving”, vertelt Joost Vervoort, Projectmanager van Actemium. “Dan is het natuurlijk een mooie waardering als je daarna ook voor de implementatie van onderdelen ervan wordt geselecteerd. Het programma van eisen voor de extra besturingslaag heeft onze consultancy afdeling in samenwerking met DPD zo opgesteld dat zij onafhankelijk uit meerdere leveranciers konden kiezen.” DPD en Actemium werken al vanaf 2014 samen aan het optimaliseren van de IT-omgeving. Sinds de implementatie van Sort2Data worden er nog regelmatig aanpassingen en uitbreidingen gerealiseerd, voor bijvoorbeeld nieuwe dienstverlening, nieuwe parcelshops, nieuwe servicecodes, dynamische touren, en andere innovaties vanuit de markt.

Project details

Geleverde oplossingen
Warehouse Control System

Integraties
Integratie met transportsystemen van Budde en VanderLande

DPD
DPD in Nederland is onderdeel van DPDgroup, het tweede grootste internationale pakketbezorgingsnetwerk in Europa. Door innovatieve technologieën en lokale kennis biedt DPD de best mogelijke ervaring voor zowel verzendende als ontvangende klanten. DPD’s toonaangevende Predict service zet de nieuwe standaard in de bezorging van pakketten. Klanten worden in detail geïnformeerd over het tijdvak van één uur waarin bezorging plaatsvindt. Als onderdeel van DPDgroup heeft DPD in Nederland toegang tot meer dan 28.000 lokale Pickup parcelshops in Europa, waarvan 1700 in de Benelux. DPD levert naar meer dan 230 landen wereldwijd waarbij 60.000 mensen samenwerken om per dag meer dan 4 miljoen pakketten te bezorgen. DPDgroup is het pakketbezorgingsnetwerk van de Franse La Poste groep.

Ook jouw logistieke proces optimaliseren?

Wij zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of bel ons op +31(0)888318999.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.