Home Logistiek Klantverhalen Hamat vergroot capaciteit en flexibiliteit logistiek met WMS
"Komende jaren succesvol blijven doorgroeien."

Hamat vergroot capaciteit en flexibiliteit logistiek met WMS

Logistiek tag corner Manufacturing tag corner

Mattenleverancier Hamat heeft een nieuw Enterprise Resource Planning (ERP) systeem, Warehouse Management Systeem (WMS), voice picking en scanningoplossing geïmplementeerd om de logistieke capaciteit en flexibiliteit te vergroten. Tevens is de kans op het maken van fouten geminimaliseerd. "Met de nieuwe logistieke oplossing is onze grote diversiteit aan orders en goederenstromen veel flexibeler te verwerken en kunnen wij de komende jaren succesvol blijven doorgroeien."

Verwerkingscapaciteit en -flexibiliteit

Om de snelle bedrijfsgroei te faciliteren heeft mattenleverancier Hamat geïnvesteerd in het vervangen van een oud ERP-systeem en het professionaliseren van de logistiek met een WMS. Met als belangrijke doelstellingen de interne verwerkingscapaciteit en -flexibiliteit te vergroten en de kans op het maken van fouten te verkleinen. “Na het vergelijken van drie leveranciers op onze shortlist hebben wij voor het WMS van Actemium gekozen,” zegt hoofd magazijn uitslag Wout Westhuis. “Doorslaggevende criteria daarvoor waren de gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit, bewezen ERP-integratie met Dynamics NAV, het feit dat zij deel uitmaken van het VINCI Energies concern en de diepgaande logistieke kennis en ervaring van de medewerkers.”

Wij wilden onze verwerkingscapaciteit en -flexibiliteit vergroten en de kans op fouten verkleinen.

Variatie in orders en logistieke processen

Als groothandelsbedrijf levert Hamat dagelijks zo’n 400 orders, bestaande uit enkele stuks matten via online retailers tot vele duizenden verschillende type en afmetingen matten en tapijten aan bouwmarkten. Deze worden met voice picking en handscanners verzameld, afhankelijk van de picklocatie en aansturing vanuit het ERP en WMS. “Wij hebben een grote variatie aan goederenstromen voor onder andere exportproducten, standaard pickorders, extern picken, hangsystemen en actieorders,” vertelt projectleider Dick Bosman. “Maar ook verschillende locaties waar alle producten liggen, zoals bulkvoorraden in een automatisch kranenmagazijn, stellingen met de meeste gangbare pickvoorraden en speciale zones. De twee belangrijkste voordelen van voice-picking zijn voor ons de korte inwerktijd van nieuw personeel en de kleine foutkans.”

Geleerde lessen

“Bij het gelijktijdig vervangen van een ERP-systeem en implementatie van een WMS-systeem is het belangrijk duidelijke afspraken te maken met de betrokken leveranciers,” vervolgt Westhuis. “Verder is de fit-gap analyse een cruciale fase, omdat je daarin tot een 80/20 verdeling van standaardfunctionaliteit en maatwerk probeert te komen. Wij hebben nu meer maatwerk dan verwacht, vanwege de grote variëteit in alle processen. Tenslotte adviseren wij een ‘big-bang’ livegang, omdat anders de verleiding groot is om op oude methodes en gewoontes terug te vallen. Terugkijkend op onze implementatie hebben de experts van Actemium waardevolle kennis toegevoegd en snel geschakeld als dat nodig was. De komende tijd gaan wij het WMS samen verder optimaliseren en integreren met ons nieuwe geautomatiseerde kranenmagazijn.”


Wij kunnen nieuw personeel nu snel inwerken en de foutkans verkleinen.

Projectdetails

Integraties
ERP integratie met Dynamics NAV
Koppeling aan geautomatiseerde kranenmagazijn

Voordelen
Grotere flexibiliteit
Fouten minimaliseren
Korte inwerktijd van nieuw personeel

Over Hamat
Hamat levert vanuit voorraad een uitgebreid assortiment schoonloopmatten, kokosmatten, trapmatten, lopers, kunstgrascollecties, kamerbreed tapijt, natuur tapijt en karpetten. In alle gewenste afmetingen en met unieke bedrukkingen. Het bedrijf is gevestigd in Genemuiden en groeit succesvol internationaal.

Ook jouw logistiek proces verbeteren?

Wij zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of bel ons op +31(0)888318100.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.