Home Logistieke automatisering Klantverhalen Hoek Group mechaniseert en integreert logistieke processen met WMS/WCS
“Veel meer orders verwerken en capaciteit flexibeler afstemmen op de vraag”

Hoek Group mechaniseert en integreert logistieke processen met WMS/WCS

Logistiek tag corner

Hoek Group heeft de logistieke efficiency en flexibiliteit verbeterd met een geïntegreerd WMS/WCS van Actemium. “Het WMS/WCS geeft realtime inzicht in de verwerking van alle orders om de juiste bloemen, planten en accessoires op tijd bij onze klanten te bezorgen”, zegt Ruben Hoek, directeur export van Hoek Flowers B.V. “Dankzij een efficiencyverdubbeling kunnen wij nu veel meer orders verwerken en onze capaciteit flexibeler afstemmen op de vraag.”

Groeiambities realiseren

Hoek Group in Rijnsburg is een familiebedrijf dat na het openen van een bloemenwinkel in Katwijk in 1979 is uitgegroeid tot een groep van internationaal opererende handelsbedrijven in bloemen, planten en accessoires. “Wij hebben geïnvesteerd in een nieuw duurzaam gebouw met moderne technologie om onze groeiambities te kunnen blijven realiseren”, vertelt Hoek. “Binnen dit nieuwe pand zijn alle activiteiten gehuisvest die eerder op vijf locaties door 200 medewerkers werden uitgevoerd en tegelijkertijd beter met elkaar geïntegreerd. Om zowel de efficiency als flexibiliteit van onze logistiek te vergroten, hebben wij bewust gekozen voor een mix van gemechaniseerde, gerobotiseerde en deels nog handmatige orderverwerking.”

Dankzij een efficiencyverdubbeling kunnen wij nu veel meer orders verwerken en onze capaciteit flexibeler afstemmen op de vraag.

Hoek Group mechaniseert en integreert logistieke processen met WMS/WCS

Integraal aansturen logistieke processen en equipment

Voor de Hoek Group is de doorlooptijd van ontvangst vanaf de veiling tot en met de orderverwerking essentieel. “Wij leveren bloemen en planten aan bloemisten, bruiloft- en eventplanners in 53 landen”, zegt Manager IT-afdeling Marcel van Egmond. “Klanten uit bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk die tot vier uur in de middag bestellen hebben de volgende ochtend al verse bloemen en planten in hun winkel. Elke order start in ons Florisoft ERP-systeem en wordt doorgezet naar het WMS/WCS. Hierin worden op basis van slimme algoritmes, orders ingepland, alle bestelde producten gepickt in het opslaggebied en op het conveyorsysteem geplaatst. Een deel van onze voorraad wordt gepickt met een goods2person-systeem dat karren met voorraad naar de orderpickers brengt.”

“Na het orderpicken worden fusten (containers met bloemen) getransporteerd naar het inpakgebied, of rechtstreeks naar het opbouwgebied voor de orders”, vervolgt van Egmond. “In het inpakgebied worden de fusten per order gesorteerd en gebufferd en een deel van de bloemen ingepakt. Daarna worden ze weer op transport gezet naar het opbouwgebied. Als laatste proces worden alle dozen en fusten in het opbouwgebied gesorteerd naar de juiste opbouwlocatie en op karren geplaatst (opgebouwd) ter voorbereiding van de verzending. Voor de aansturing van deze logistieke processen en het integraal realtime aansturen van alle equipment, zijn wij op zoek gegaan naar de best passende software voor logistiek management en control (WMS/WCS).”

Bezoek één van onze evenementen en laat je inspireren
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, ontmoet onze professionals en deel je ervaring met vakgenoten.
 

Wij zochten naar proactief meedenken over het vormgeven van ons logistieke concept en de selectie van equipment.

Ervaring met logistieke automatisering en integreren equipment 

Ruben Hoek en Marcel van Egmond hebben met verschillende WMS/WCS-leveranciers hun behoeften en wensen besproken en uiteindelijk voor Actemium gekozen. “Wij hebben voor Actemium gekozen omdat zij proactief mee dachten over het vormgeven van ons logistieke concept en de selectie van equipment”, aldus van Egmond. “Ze kennen veel leveranciers en hebben zowel kennis en ervaring met logistieke automatisering als het integreren van equipment op de werkvloer. Ook denken ze goed mee over procesoptimalisaties, rekening houdend met uitzonderingen die kunnen voorkomen. Als je vanaf scratch nieuwe processen gaat inrichten heb je behoefte aan partners die je het vertrouwen en commitment geven om de klus samen te kunnen klaren.”

Efficiency orderpicken verdubbeld

Hoek Group heeft zo’n 2.200 containers met bloemen, planten en accessoires op voorraad, waarvan ongeveer een derde dagelijks wordt verkocht. Alle orders worden met zo’n 4.000 pickopdrachten per uur verzameld. Dat gebeurt via het WMS/WCS als de orkestleider, deels handmatig en deels gemechaniseerd met Rail Guided Vehicles (RGV). “Wij hebben de efficiency van orderpicken ruimschoots verdubbeld met dit mechanisatie- en automatiseringsproject”, concludeert van Egmond. “De komende tijd gaan wij de efficiency nog verder verhogen door onder andere 25 extra RGV’s in te zetten. Andere voordelen van de WMS/WCS-aansturing zijn het flexibeler kunnen prioriteren van de orderverwerking, een beter inzicht in de benodigde personele capaciteit en meer controles om fouten in de leveringen te voorkomen.”

Wij hebben de efficiency van orderpicken ruimschoots verdubbeld met dit mechanisatie- en automatiseringsproject.

Hoek Group mechaniseert en integreert logistieke processen met WMS/WCS

Project details

Geleverde oplossingen
Logistiek advies
Warehouse Control Software (WCS)

Integraties
Florisoft ERP-systeem
Equipment, zoals Rail Guided Vehicles (Goods2Person) en het Conveyor Systeem

Hoek Groep
De basis voor Hoek Group is door Peter Hoek gelegd, die eerst een bloemenwinkel in Katwijk begon en daarna als transporteur bloemen en planten ging bezorgen bij winkels in Frankrijk. In ruim 40 jaar heeft deze succesvolle ondernemer met zijn vijf zonen een bedrijvengroep gecreëerd die in 53 landen dagelijks verse bloemen levert.

Ook jouw logistieke proces optimaliseren?

Wij zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of bel ons op +31(0)888318999.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.