Home Solutions & Services Logistiek Klantverhalen Kwik-Fit scant profieldiepte banden automatisch met 3D-camera
"Onafhankelijk en uiterst nauwkeurig bepalen of banden aan vervanging toe zijn."

Kwik-Fit scant profieldiepte banden automatisch met 3D-camera

Kwik-Fit heeft in Etten-Leur en Harderwijk een innovatieve bandenscanoplossing in gebruik genomen. Met behulp van een 3D- camera scannen ze daar het profiel van een band. "We wilden af van handmatige metingen. Met de 3D-scan kunnen we onafhankelijk en uiterst nauwkeurig bepalen of banden aan vervanging toe zijn."

Enorme logistieke operatie

Kwik-Fit is een van de grootste autoserviceketens van Europa en zorgt ervoor dat 2,8 miljoen automobilisten in Nederland elke zomer en winter met de juiste banden rijden. Banden wisselen van 2,8 miljoen automobilisten vergt een enorme logistieke operatie en gebeurt vanuit Etten-Leur en Harderwijk. Hier heeft Kwik-Fit twee grote bandenhotels van waaruit ze de opslag en distributie van de winter- en zomerbanden verzorgen.

We wilden onze metingen betrouwbaarder en nauwkeuriger maken.

Profieldieptemetingen

Paul van der Leer, Supply Chain Director van Kwik-Fit Nederland: “Van alle banden die wij binnenkrijgen, meten wij de profieldiepte voordat wij ze opslaan. Banden die niet de vereiste profieldiepte hebben, worden afgekeurd en vervangen. Om de metingen zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk te maken wilden wij af van handmatige metingen.”

Innovatieve bandenscanoplossing in bandenmeetstraat

Actemium heeft voor de locaties in Etten-Leur en Harderwijk een bandenscanoplossing geleverd waar, met behulp van een Sick 3D-camera, het profiel van banden wordt gescand. Bandensets worden in kooien aangevoerd en handmatig aangeboden aan het systeem. Via een intern transportsysteem worden de banden door een scantunnel getransporteerd. Met een 3D-camera wordt het profiel van de band gemeten en geregistreerd. De 3D-camera doet een nauwkeurige en reproduceerbare meting van het profiel, met 3D-profielbeelden als bewijsvoering. Banden die niet de vereiste profieldiepte hebben, worden afgekeurd en vervangen. “Belangrijk onderdeel van het project was compliance met de APK-normen. Wij kunnen door onze kalibratie en maatnauwkeurigheid aantonen dat de metingen valide én uiterst betrouwbaar zijn”, vertelt Van der Leer. Na meting krijgen de banden automatisch een locatie toegewezen krijgen in het bandenhotel. De besturing van de bandenmeetstraat bestaat uit een lokale PLC-besturing in combinatie met het Actemium WCS (Warehouse Control System) dat gekoppeld is aan het Dynamics NAV ERP-systeem van Kwik-Fit.


Met een 3D-camera wordt het profiel van de band gemeten en geregistreerd, met 3D-profielbeelden als bewijsvoering.

Samenwerking

Van der Leer: “De Kwik-Fit profielscanners zijn uniek in de wereld. Onderzoek heeft aangetoond dat we hiermee de meest consistente profielinformatie kunnen verschaffen aan onze leasemaatschappijen. De levertijd was erg belangrijk voor ons. We wilden de nieuwe bandenmeetstraat voor de komende wisselperiode volledig getest hebben en in gebruik nemen. Samen met Actemium is ons dat gelukt. We hebben een mooie prestatie geleverd.”

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Warehouse Control System
3D laser profielmeting
Transportsysteem met besturing
Material Flow Control en integratie met bovenliggend systeem

Integraties
Equipment integratie
Vision integratie
Host integratie naar Microsoft NAV

Voordelen
Onafhankelijke, nauwkeurige en betrouwbare profieldiepte metingen
Profielinformatie kunnen verschaffen aan onze leasemaatschappijen

Over Kwik-fit
Kwik-Fit Autoservice is een van de grootste autoserviceketens van Europa, met meer dan 1800 servicepunten en 9000 medewerkers, die ruim 8 miljoen klanten per jaar van dienst zijn.

Ook jouw producten automatisch scannen?

Wij denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of bel ons op +31 (0)888 318 999.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.