Home Logistiek Nieuws en blogs Krapte op de arbeidsmarkt: hoe overleef je de eindejaarsdrukte in jouw magazijn?
Meer werk, met dezelfde mensen

Krapte op de arbeidsmarkt: hoe overleef je de eindejaarsdrukte?

Logistiek tag corner

In de bouw, in de techniek, maar ook in de logistiek is het een bekend probleem: de krapte op de arbeidsmarkt. De economie draait op volle toeren. Jouw omzet en afzet groeien, maar het personeelsbestand in jouw magazijn groeit niet mee. Dat betekent dat je meer werk moet verzetten met dezelfde – of soms zelfs met minder! – mensen. Hoe pak je dat aan? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

1. Meer werk met dezelfde mensen

Extra mensen werven is op de huidige arbeidsmarkt lastig. Daarom is het verstandig om eerst te bekijken hoe je met jouw huidige medewerkers meer werk kunt verzetten. Bijvoorbeeld door mechanisatie met automatische transport en opslagsystemen. Of door slimme inruim- en orderpickprocessen, waarmee je voorkomt dat mensen (te) lang moeten zoeken en ze orders picken met slimme looproutes en direct sorteren in de juiste verpakking. Wat je natuurlijk al helemáál wilt voorkomen, is dat jouw mensen overbodig werk doen. Daarom adviseren wij om volledig papierloos te werken. Dat scheelt niet alleen administratieve werkzaamheden – daarmee voorkom je ook fouten en  tijdrovende controle-werkzaamheden!

2. Eenvoudige processen, waaraan iedereen kan meewerken

Hoe eenvoudiger jouw processen, des te meer mensen ze – met een korte inleertijd – kunnen uitvoeren. Zorg daarom voor duidelijke instructies en validaties door middel van RF scanning of voice instructies. Door productkenmerken en locaties van voorraad zoveel mogelijk te digitaliseren ben je niet afhankelijk van de individuele kennis van jouw medewerkers. Taalbarrières kun je  wegnemen door jouw processen in meerdere talen digitaal aan te sturen, of te kiezen voor pick to light oplossingen.

3. Bind en behoud medewerkers

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er ook voor dat medewerkers kritischer zijn en sneller wisselen van baan. Daarom is het belangrijk dat je een aantrekkelijke werkgever bent – én blijft. Zo kun je met realtime zicht in jouw openstaande orders extreme werkdruk voorkomen door tijdig in te grijpen en bijvoorbeeld uitzendkrachten in te schakelen. Zorg voor ergonomische werkplekken en voorkom te zwaar werk. Koppel prestaties terug en zet gamification in om jouw medewerkers te blijven boeien en de teamgeest te vergroten.

Meer weten of advies?

Wij zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of bel ons op +31(0)888318100.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.