Home Logistiek Nieuws en blogs Wat kun je leren van de data uit jouw magazijn?
Analyseren, voorspellen, simuleren en optimaliseren

Wat kun je leren van de data uit jouw magazijn?

Logistiek tag corner

Jij gebruikt al jaren warehouse software, zoals een ERP of een WMS. Je weet altijd real-time hoe het gaat in je magazijn, en fouten behoren tot een ver verleden. En je hebt inmiddels een schat aan business intelligence data verzameld. Wat kun je doen met die data?

Handmatig: Combineer en regeer

De data die je verzamelt is divers. Je hebt data over artikelen, klantorders, magazijn locaties en prestaties van medewerkers. Met excel sheets of slimme dashboard kun je uitstekend zien hoe je er nu voor staat. Loopt alles volgens verwachting?

Ook kun je draaitabellen grafieken maken en terugkijken naar het verleden. Welke zaken vallen je op? Welke slowmovers liggen op een A locatie? Liggen producten die vaak samen worden besteld ver uit elkaar, of juist naast elkaar? Stop je hardlopers weg in een uithoek van je magazijn, of zorg je dat ze snel gepickt en aangevuld kunnen worden? Verbeter je magazijninrichting op basis van historische data.

Vertrouw op Machine Learning

Mensen zijn goed in veel dingen. Jij vast ook. Maar niet in alles. Computers analyseren en combineren grote hoeveelheden data veel beter dan mensen, en vinden verbanden sneller en objectiever. Dus, voer jouw big data aan de computer, en laat die het werk doen. Soms zal de uitkomst je verrassen. En dat is precies wat je wilt. Wees kritisch – kloppen de data en heb je alles goed ingesteld? –, maar vertrouw ook op inzichten die misschien tegen je gevoel ingaan. Die ene medewerker lijkt misschien heel snel, maar klopt dat ook als je het afzet tegen de dagen en tijden die hij werkt? En tegen het type klanten, orders en artikelen die hij verzameld? Je ontdekt misschien verrassende nieuwe verbanden.

Artificial Intelligence: jouw glazen bol

Je data zeggen feitelijk alleen iets over het verleden. Artificial Intelligence (AI) voegt daar een voorspelling van de toekomst aan toe. Hoe? Je gebruikt je eigen data om de AI patronen te laten ontdekken in data uit jouw magazijn. Op een klein deel van je data test je of de patronen die het systeem heeft gevonden kloppen. Zo ja, dan voorspelt het systeem de toekomst voor jouw logistieke operatie met 99% zekerheid. Zo voorspel je op basis van patronen per seizoen, maand, week, dag of zelfs dagdelen hoeveel bestellingen je vandaag of morgen nog zult ontvangen. En op basis van het type orders en artikelen voorspel je exact hoelang jouw medewerkers er over zullen doen om te te verzamelen. Ze weet je precies welke capaciteit je nodig hebt om je orders op tijd de deur uit te krijgen. 

De digital twin: maak de toekomst concreet

Voorspellingen van de toekomst lijken abstract en vaag. Maar dat hoeven ze niet te zijn! Bekijk hoe de toekomst van jouw magazijn eruit ziet in een digitale tweelingbroer. In een virtuele kopie van jouw warehouse kun je zien wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes en optimalisaties. Je ziet je magazijnstellingen en looproutes voor en na bepaalde wijzigingen. Handig, toch?

Simuleer scenario’s en beslis

Data maakt het mogelijk om te experimenteren met verschillende optimalisaties en scenario’s. Pakt die optimalisatie inderdaad wel zo goed uit als je had gedacht? Simuleer je keuzes digitaal, en bekijk de gevolgen. Neem vervolgens de beste beslissingen voor je capaciteitsplanning – hoeveel orders moet ik morgen verwerken en hoeveel FTE heb ik daarvoor nodig? –, voor je voorraadplanning – van welke artikelen heb ik te veel of te weinig voorraad op basis van toekomstige verkopen? – en voor je magazijninrichting – hoe minimaliseer ik het aantal loopmeters van de medewerkers?

Integreer machine learning in je huidige IT landschap

We horen je denken: leuk, al die nieuwe mogelijkheden, maar het klinkt erg ingewikkeld. Hoe gebruik ik Artificial Intelligence? En hoe integreer ik het in mijn huidige IT-landschap? Er is niet één passend antwoord op die vragen. Maar AI kan goed worden aangesloten op (de database van) je huidige ERP of WMS. En de voorspellende functionaliteit integreer je in je huidige software. Zo voer je bijvoorbeeld voorstellen voor optimale looproutes direct door in de taken in je WMS.

Wil jij ook aan de slag met jouw data? Wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op. Samen kijken we waar je staat en hoe je zo snel mogelijk meer uit je data kunt halen.

Meer weten of advies?

Wij zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of bel ons op 31888318100.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.