Home Maintenance Klantverhalen Veiligheid bij Danisco op orde dankzij EVD en nieuwe zoneringen

Veiligheid bij Danisco op orde dankzij EVD en nieuwe zoneringen

Het Zaanse bedrijf Danisco/DuPont wilde nauwkeuriger in kaart brengen welke risicozones ze in haar fabriek moest aanwijzen om stofexplosies te voorkomen. Voor die analyse, én om een explosieveiligheidsdocument (EVD) op te stellen, schakelde de producent Actemium in. “Hun kennis en ervaring hielp ons de juiste afwegingen te maken.”

Danisco is onderdeel van het Amerikaanse chemieconcern DuPont. Het bedrijf maakt guarpitmeel, een bindmiddel dat bijvoorbeeld in de voedingsindustrie wordt gebruikt voor sauzen, drinkyoghurts en ijs. Hoewel Danisco valt onder een groot concern, is de plant in Zaandam met dertig medewerkers relatief compact. “Mijn collega’s en ik hebben veel verschillende taken”, zegt productiemanager Bob Hos. “Efficiënter én uiteindelijk goedkoper dus, om voor zoiets als zonering een specialist in te schakelen.”

Regelgeving

Explosieveiligheid is vastgelegd in Europese ATEX-richtlijnen. Elk bedrijf dat werkt met stoffen of gassen die kunnen ontploffen, moet daaraan voldoen. In het productieproces van Danisco komt meelpoeder vrij, bijvoorbeeld bij het vullen van de machines. Daarom moet het bedrijf veiligheidsmaatregelen nemen en een explosieveiligheidsdocument (EVD) opstellen. identificatie van de gevaren, de beoordeling van de risico’s en de maatregelen die getroffen worden om de gezondheid en veiligheid van de werknemers te beschermen. Op plekken met hoog risico mag je alleen explosieveilige apparatuur plaatsen. “Die zones moeten natuurlijk ruim genoeg zijn,” zegt Hos. “Maar niet té ruim, want dan schaf je onnodig allerlei prijzige apparatuur aan. We hadden zelf al zoneringen aangebracht, maar wilden controleren of die klopten. Een expert van buiten kijkt met kritische blik en kan vertellen wat nodig is om onze medewerkers veilig te laten werken.”

Analyse

Danisco schakelde Actemium in om de zoneberekening te maken en het EVD op te stellen. Patrick Engels, ATEX Engineer bij Actemium, kwam langs in Zaandam. “Samen zijn we door het productieproces gelopen om de ontstekingsrisico’s te bepalen”, vertelt hij. Daartoe verrichtte Actemium allerlei metingen. Hoe groot is de luchtstroom, hoe zwaar is het stof – en hoe ver kan het zich dus door een ruimte verspreiden? “Stofexplosies zijn erg gevaarlijk; ze veroorzaken vaak een domino-effect van ontploffingen, waardoor je hele fabriek kan instorten.”

Uit de berekeningen bleek dat Danisco erg voorzichtig was geweest. “Grote delen van de fabriek hadden we aangemerkt als explosiegevaarlijke zone”, vertelt Hos. “Dankzij de berekeningen van Actemium konden we de zones beperken tot wat echt nodig is. En naast de kans op stofexplosies brachten we samen ook het risico op gasexplosies in kaart. Zelf hadden we het EVD nooit op dit niveau gekregen.”

Samenwerking

Met de analyse als uitgangspunt werkte Patrick Engels het veiligheidsdocument uit. “Naast het EVD hebben we op verschillende plekken in de fabriek puntjes op de i gezet”, vertelt hij. “We hebben bijvoorbeeld de toevoer van producten verbeterd, zodat die voldoet aan de ATEX-richtlijnen.”

Nu de zoneringen en het document klaar zijn, is Danisco bezig de uitkomsten ervan te implementeren. Bijvoorbeeld door apparatuur met ATEX-certificaat aan te schaffen, en explosiegevaarlijke ruimtes duidelijk te markeren. Danisco-manager Bob Hos is tevreden over de samenwerking. “Groot voordeel van werken met Actemium vind ik dat ze praktisch ingesteld zijn en goed met ons meedenken. Je merkt dat ze veel kennis en ervaring hebben, waardoor ze ons helpen de juiste afwegingen te maken.”

Meer weten?

Veel bedrijven vinden het lastig om 100% te voldoen aan de ATEX wet- en regelgeving. Chemiebedrijf Sachem in Zaltbommel koos daarom voor een integrale aanpak door een ervaren specialist. “Actemium neemt ons hierbij zorg uit handen, zodat wij ons kunnen richten op onze core business en eigen processen”, zegt Victor van de Pas, Plant Manager bij Sachem. Lees hier de ervaring van Sachem.  

Of neem direct contact op voor advies.