Home Maintenance Nieuws Blog: Explosieve aandacht voor ATEX

Blog: Explosieve aandacht voor ATEX

Een combinatie van zuurstof, brandbare damp of stof en een ontstekingsbron…  als je niet oplet, ontstaat er  een explosie. We weten het allemaal, maar besteden er nog te weinig aandacht aan. Daarom deze blog!

Herinner je je die ramp op olieplatform Piper Alpha in 1988? Die gebeurtenis zwengelde dé grote discussie aan over explosiegevaar. ‘Het ongeluk op het offshore-platform Piper Alpha in de nacht van 6 op 7 juli 1988 kon een catastrofale omvang aannemen door een chronische nonchalance ten aanzien van veiligheid en veiligheidsprocedures.’ NRC, 13 november 1990.

In Engeland en snel daarna ook in de rest van Europa kwamen discussies los over veiligheidsnormen en -richtlijnen. De ATEX-richtlijnen zijn daarvan de uitkomst. ATEX komt van de Franse woorden ATmosphere en EXplosible. Sinds 1995 bekommert ATEX zich om alle situaties waar kans bestaat op een gas- of stofontploffing. Daar waar organisaties met explosiegevaarlijke omgevingen eerder naar eigen inzicht zorgden voor de veiligheid van hun werknemers, gebeurt dit nu aan de hand van de ATEX-richtlijnen. 

Vaak is een slimmere inrichting al voldoende

“We horen helaas vaak dat bestuurders het onderhoud en de controles liever opschuiven, vanwege mogelijke meerkosten. Zonde, want in de meeste gevallen kunnen we grote gevaren met een paar kleine ingrepen verhelpen”, zegt Patrick Engels, een van onze ATEX-adviseurs en -engineers. “Ik zag pas ergens een vacuümpomp staan, met de uitlaat vlak naast een enorme bron van stofdeeltjes, onderdeel van een andere machine. Het zal toch maar gebeuren… dat die stofdeeltjes per ongeluk vrijkomen?! Dan ontstaat er een gigantische explosieve stofwolk! Gelukkig is zo’n gevaar eenvoudig te corrigeren, met slimmere inrichting. Sinds de opkomst van ATEX adviseren wij onze klanten om hier goed mee om te gaan. Al tientallen jaren helpen wij diverse organisaties bij het voldoen aan de ATEX-richtlijnen. Bij nieuwe installaties doen we dat met een nulmeting, waarbij de gehele elektrotechnische installatie wordt gecontroleerd. Bij gevestigde bedrijven helpen we met aanpassingen van groot tot klein. Zoals het nazien van het ExplosieVeiligheidsDocument (EVD). Is dit nog sluitend? Hebben wijzigingen geen invloed op de rest van de installatie? Is de opleiding van het personeel nog “up to date”, zodat de werkveiligheid van het personeel en de installaties gegarandeerd is? In een volgende blog vertellen we meer over het EVD.”

Wil je hulp bij het ontdekken en verhelpen van explosiegevaar?

Neem dan contact met ons op. We adviseren graag over je ATEX-vraagstukken!