Home MES/MOMS Nieuws Detectie van bottlenecks leidt tot efficiency en flexibele productie

Detectie van bottlenecks leidt tot efficiency en flexibele productie

Consultancy tag corner Food tag corner MES / MOMS tag corner

Actemium is kennispartner van VMT. Voor het kennisgebied Technologie schrijft Actemium samen met VMT artikelen over hot topics op het gebied van automatisering in de food-industrie. Houd ons in de gaten via de website en social media-kanalen om de interessante en inspirerende kennisartikelen niet te missen!

Bron: https://www.vmt.nl/technologie-techniek/nieuws/2019/06/detectie-van-bottlenecks-leidt-tot-efficiency-en-flexibele-productie-10136752 

KENNISPARTNER – Door continu en geautomatiseerd de bottlenecks van een productielijn te traceren en aan te passen kan een productielijn in korte tijd veel efficiënter gaan draaien. Door de lijnen als modulaire blokken te benaderen en te optimaliseren leidt dit tot een flexibele productie.


Cloud based oplossingen met draadloze sensoren, tegen lage kosten, kunnen vandaag de dag feilloos de bottlenecks in een productielijn traceren. In iedere lijn zijn namelijk bottlenecks aanwezig. Waar een operator zijn machine gedurende de dag voor zijn gevoel moeiteloos aan het draaien houdt, kan zijn efficiency toch veel lager dan gedacht liggen. Als die operator een kleine en bekende storing binnen een paar minuten verholpen heeft lijkt er niet zoveel aan de hand te zijn. Als die storing tien keer per dag optreedt liggen de cijfers al snel anders. Als je dan ook de effecten meetelt die de storingen eerder of verderop in het proces tot gevolg hebben, spreek je al snel van een groot efficiencyverlies.

Line dashboard

Bottlenecks traceren

Grote softwaresystemen als MES zijn vaak een ook grote investering voor bedrijven. Daarnaast moeten onder andere het voorraadsysteem, de onderhoudsplanning, het ordermanagement, de logistiek tot en met de kwaliteit van eindproducten op het systeem worden aangesloten en overal worden gegevens van verzameld. Cloud based oplossingen zoals Performance as a Service (PAAS) kunnen daarentegen eenvoudig in een bedrijf worden geïnstalleerd. Het concept is zowel geschikt voor efficiencyvraagstukken op module- als op productielijnniveau. Waar verloopt het proces het langzaamst, waarom moet een deel van de productie worden herverwerkt, waarom draait een bepaalde machine maar op vijftig procent van de capaciteit die vermeld staat in de specificaties? Als een organisatie met behulp van eenvoudige sensoren die bottlenecks opspoort, komen de vragen over het voorraadsysteem, over het onderhoud van de machines en de kwaliteit van het product vanzelf. Daarmee vindt tegelijkertijd een efficiencyslag op die verschillende locaties of afdelingen plaats. Dit kan snel en tegen relatief lage kosten.

Flexibele productie

Als de verschillende units van een proces op die manier steeds geoptimaliseerd worden, verbetert het gehele proces. Als de verschillende onderdelen van het proces dusdanig efficiënt en strak zijn ingericht ontstaat daarmee ook een flexibele productie. Met de geoptimaliseerde units van een lijn kan sneller geschakeld worden en kan worden ingesprongen op klantspecifieke wensen of veranderingen van een productieplanning.

Andere denkwijze is nodig

In een voedingsmiddelenbedrijf kan eenvoudig een klein project worden opgestart om zo het nut en de opbrengsten van een cloud based oplossing aan te tonen. Samen met de technische oplossing is ook een andere denkwijze nodig, namelijk die van continu verbeteren. De manier van werken, het continu opsporen en verbeteren van de bottlenecks, moet door het hele bedrijf gedragen worden. De operator moet zich niet bekeken voelen als door de geïnstalleerde sensoren aan het eind van de dag zijn efficiency af te lezen is. Het moet ertoe leiden dat door het stellen van kritische vragen tot nieuwe inzichten gekomen wordt, met als doel een efficiënte en flexibele productie.

Bel voor meer informatie
Ferry Janssen
Business Consultant - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0) 6 20 50 92 87