Besturingssystemen voor de industrie zijn er in vele maten en soorten. Van relais besturing voor aansturing van een pomp tot een volledig automatische besturing van een complete fabriek op basis van recepten. SIMATIC PCS7 is het geïntegreerde besturingssysteem van Siemens voor toepassingen in de (proces)industrie.

Waarom Siemens SIMATIC PCS7?

Het garanderen van continue productie, constante productkwaliteit en lagere installatiekosten, zijn slechts enkele van de uitdagingen waarmee de procesindustrie vandaag de dag wordt geconfronteerd. Het besturingssysteem speelt hierbij een belangrijke rol. Met SIMATIC PCS7 kunt u snel inspelen op de veranderende eisen van de markt. Geïntegreerde veiligheid zorgt voor een hoge beschikbaarheid van het systeem en voor een optimale bescherming van mens, machine en milieu. SIMATIC PCS 7 is flexibel, schaalbaar en krachtig en draagt bij tot een efficiënt plantbeheer.

Siemens Partners

Siemens heeft als fabrikant van het systeem een uitgebreid Partnerschap programma van gecertificeerde partners die gespecialiseerd zijn in het gebruik van Siemens systemen in hun regio en met domeinkennis van uw toepassing. Actemium is door Siemens gecertificeerd en is naast Siemens Solution Providerook SIMATIC PCS7 Specialist partner. Hierdoor bent u bij Actemium verzekerd van voldoende gecertificeerde engineers voor uw project.

Migreren naar PCS7

Op het moment zijn er nog diverse bedrijven die draaien met Siemens s5 en TELEPERM en dit met moeite draaiende houdt. Aangezien de ondersteuning vanuit Siemens op deze software in 2016 is gestopt, onstaan er steeds meer problemen. Het is dus hoog tijd om te migreren. Dit wordt nog té vaak als een kostenverhoging gezien. U zult verbaasd zijn hoe snel het updaten naar een Simatic PCS7 systeem zichzelf heeft terugverdiend.

Wat is het PCS7 systeem?

PCS7 van Siemens is een geïntegreerd besturingssysteem voor toepassing in de industrie en is opgebouwd uit drie onderdelen:

 • Automation System (AS): Dit is de controller waarop de te besturen componenten zoals sensoren, motoren en actuatoren zijn aangesloten. De hardware is gebaseerd op het Siemens S7-400 PLC systeem.
 • Operator System (OS): Dit is de PC voor de visualisatie van de te besturen installatie. Hiermee worden aan de gebruiker schermen getoond waarme de actuele status van de installatie zichtbaar is. De software hiervoor is gebaseerd op het Siemens WinCC Scada pakket.
 • Engineering Station (ES): Dit is de PC met de ontwikkelomgeving voor het ontwerpen en beheren van de software applicatie voor het complete systeem.

De genoemde onderdelen van een PCS7 systeem kunnen fysiek aparte systemen zijn maar kunnen ook worden gecombineerd. De OS en ES zijn Windows gebaseerd en kunnen ook als virtuele systemen worden geïnstalleerd. De OS en ES kunnen ook samen op een Windows gebaseerd PC systeem worden geïnstalleerd. Ook kan de controller (AS) als insteekkaart worden uitgevoerd die in dezelfde PC wordt geinstalleerd. Hiermee wordt het Single-Box concept beschreven.

Het PCS7 systeem is schaalbaar van klein systeem naar groot systeem en kan worden uitgebreid met:

 • Client/Server PC systemen waarbij meerder Client PC systemen op 1 of meerdere Server PC systemen worden aangesloten.
 • Batch Control door uitbreiding met het Simatic Batch pakket voor extra functies voor de besturing van batch gerelateerd processen zoals uitgebreide recept en rapportage functionaliteit.
 • Route Control voor functionaliteit voor automatische bepaling van routes in een proces.
 • Met Webnavigation is het mogelijk om eenvoudig en snel om te gaan met procesbedieningen middels een standaard PC met Internet Explorer.

Tevens kunnen met een PCS7 systeem interfaces gerealiseerd worden naar verschillende MES-systemen via protocollen zoals OPC, ODBC of via een SQL database.

Highlights van het PCS7 systeem

Onderstaand overzicht geeft de highlights weer van het PCS7 platform:

 • Gebaseerd op proven technology SIMATIC hardware en software
 • Schaalbaar van laboratorium tot complete fabriek met 60.000 meetpunten
 • Engineering middels CFC en SFC charts met automatische online view
 • Alle hardware, software, firmware en applicatie software is te wijzigingen tijdens bedrijf
 • Moderne Distributed Client-Server architectuur
 • Zeer krachtige HMI met geïntegreerde SQL archivering
 • Centrale plant-wide concurrent-use multi-user engineering gebaseerd op IEC 61131
 • Flexibele en eenvoudige integratie van veldinstrumentatie en aandrijvingen middels Profibus
 • Ondersteuning van Profibus PA en Foundation Fieldbus
 • Volledig geïntegreerde veiligheid t/m SIL 3
 • Hybride bedrijf met standaard en failsafe applicaties en verhoogde beschikbaarheid
 • Redundatie op ieder niveau, van sensor tot en met operator
 • Geïntegreerde Batch control volgens ISA 88 op redundante server
 • Interface naar MES via SIMATIC IT Framework

Momenteel is versie PCS7 versie 9.0 gelanceerd.

Neem contact op met onze Experts voor meer informatie over SIMATIC PCS7
Bart Verburg
Client Manager - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)88 83 18 999
+31 (0)6 54 38 48 62
Arjan Starink
Client Manager - Zwijndrecht
[javascript protected email address]
+31 (0)88 83 18 070
+31 (0)6 11 31 59 80
Voor algemene vragen kunt u ook gebruik maken van onderstaand contactformulier