PCS7 IS HET GEÏNTEGREERDE BESTURINGSSYSTEEM VAN SIEMENS VOOR TOEPASSINGEN IN DE (PROCES)INDUSTRIE.

Diensten

Actemium is een onafhankelijke system integrator die op projectbasis besturingssystemen ontwerpt en bouwt voor diverse branches in de industrie zoals voedingsmiddelen, fijn-chemie en farmacie. Ook voor 24/7 onderhoud van uw systemen kunt u bij ons terecht.

Actemium ondersteunt u als gebruiker van een besturingssysteem zoals PCS7 in alle stappen van uw project om te komen tot een werkende installatie. Tijdens de eerste stap inventariseren we samen met u wat de eisen en randvoorwaarden voor het nieuwe PCS7 systeem zijn. Moet er een heel nieuw systeem worden ontwikkeld, of gaat het om een upgrade van een bestaand systeem? Of komt er een uitbreiding op een reeds in gebruik genomen systeem? Zodra dit in kaart is gebracht, gaat Actemium aan de slag met de vervolgstappen. We omschrijven de functionaliteit van het systeem, bouwen het systeem volgens specificaties en testen dit vervolgens uitvoerig.

Advies

Actemium biedt de volgende advies diensten op het gebied van PCS7 systemen:

 • Onderzoek eisen en wensen van gebruikers voor proces automatisering.
 • Opstellen van User Requirements Specificaties (URS) voor een (PCS7) systeem.
 • Opstellen van Functionele Specificaties voor vertaling proces naar een (PCS7) systeem.
 • Onderzoek naar koppeling van PCS7 systemen met ERP systemen.
 • Opstellen migratie plan verouderde systemen.
 • Opstellen van budgetten voor uitvoering migraties.

Voor migratie van systemen dient men specifieke kennis te hebben van de oude systemen, nieuwe systemen en het migratie traject dat uitgevoerd dient te worden. Actemium biedt deze kennis voor vele systemen.

Migratie naar een nieuwe PCS7 versie (upgrade)

Om een upgrade uit te voeren van PCS7 versie 4 naar PCS7 versie 6 over hoger moet eerst een upgrade naar PCS7 versie 5 worden uitgevoerd. Voor de upgrade van Sybase 7 naar MS-SQL is een tool geleverd door Siemens. Bij de overgang naar nieuwere versies zijn ook verschillende externe tools toegevoegd. Zo is bij versie 6 een archief server voor automatische backups van proces data ontwikkeld en Simatic Batch. Vanaf versie 6.1 is het mogelijk om asset managment aan het systeem toe te voegen en kan via internet/intranet het systeem worden bekeken en bediend.

Migratie oude DCS systemen

Siemens biedt als één van de weinige leveranciers een duidelijke migratie strategie. Migratietools worden namelijk als standaard product vanuit de catalogus geleverd, aangevuld met dienstverlening waar nodig. Vanzelfsprekend voor eigen producten zoals Teleperm M, Apacs en TI, maar ook voor oudere versies van andere leveranciers. De database conversietool is in staat iedere gestructureerde DCS omgeving om te zetten naar PCS 7. Migreren kan op ieder niveau van uw automatisering. Zo kunt u alleen de visualisatielaag migreren en koppelen en aan bestaande controllers en IO. Tevens is het mogelijk controllers en IO te migreren en via contra stekkers rechtstreeks op uw bestaande instrumentatie aan te sluiten. Er is ervaring met diverse migraties van verschillende merken.

Training

U kunt bij Actemium ook terecht voor technische trainingen en workshops voor PCS7. De ervaringen van onze (service-) engineers zijn vertaald naar concrete lesstof voor medewerkers van uw Engineering afdeling, Technische Dienst en uw Proces operators.

We hebben de volgende Siemens PCS7 training ontwikkeld:

Standaard PCS7 training:

 • Siemens SIMATIC PCS7 – Basic Diagnostic
 • Siemens SIMATIC PCS7 – Systeemcursus
 • Siemens SIMATIC PCS7 – AS Engineering
 • Siemens SIMATIC PCS7 – OS Engineering
 • Workshop Siemens SIMATIC PCS7 – Block Creation
 • Workshop Siemens SIMATIC PCS7 – Block Icons & Faceplate
 • Siemens SIMATIC Batch
 • Safety Matrix, Siemens SIMATIC PCS7

Maatwerk PCS7 training:

Op verzoek kunnen we voor u en uw medewerkers een standaard training aanpassen of een maatwerk training samenstellen.
We kunnen een standaardtraining geven op basis van uw software. Hierbij kunnen ze met behulp van oefeningen in uw eigen applicatie leren hoe deze in elkaar steekt.
Daarnaast verzorgen wij i.s.m. ISA ook trainingen op het gebied van ISA 88, 95 en 99.

De kalender en prijzen voor de standaard trainingen zijn te vinden via de website www.actemiumopencollege.nl

Inschrijving
Voor inschrijving of meer informatie kunt u contact opnemen met Actemium in Veghel via telefoonnummer +31 (0) 88 83 18 999 of u kunt een e-mail sturen naar info@pcs7.nl

Edulab
Op initiatief van Actemium is samen met diverse sponsoren uit het bedrijfsleven een procesinstallatie op ware schaal gerealiseerd die ter beschikking wordt gesteld aan diverse (technische) scholen. Deze installatie is ook mede door studenten ontworpen en gebouwd waarbij steeds uitbreidingen als stage of afstudeeropdracht worden uitgevoerd.

Deze installatie kan door diverse besturingssystemen worden aangestuurd waaronder een Siemens PCS7 systeem met Simatic Batch module. Dit Edulab wordt ook gebruikt voor het geven van praktijkgerichte PCS7 trainingen aan bedrijven en kan worden gebruikt om diverse DCS platformen met elkaar te vergelijken.

Projecten

Actemium heeft vanaf de introductie van het Siemens PCS7 systeem in Nederland in 1998 reeds vele projecten uitgevoerd op basis van het Siemens PCS7 platform.

Actemium heeft zowel nieuwbouw als renovatie projecten gerealiseerd waarbij niet alleen de applicatie software is ontwikkeld maar ook elektrische engineering, paneelbouw en montage zijn uitgevoerd. Ook heeft Actemium inmiddels diverse upgrade projecten uitgevoerd waarin bestaande PCS7 systemen zijn aangepast naar de laatste stand der techniek en meest actuele software versies.

Voor het uitvoeren van projecten hanteert Actemium een gefaseerde aanpak. Nadat de eisen en randvoorwaarden van het gewenste systeem door u als gebruiker zijn vastgelegd worden deze vertaal naar een gedetailleerd functioneel en technisch ontwerp. Voor het technisch ontwerp kan een opsplitsing worden gemaakt in een hardware- en een software ontwerp.

Hardware ontwerp in de projecten

Voor het hardware ontwerp van besturingssystemen heeft Actemium ervaren Elektrische engineers (E&I)  in dienst die een complete elektrische installatie ontwerpen vanaf sensor en actuator in het veld tot aan de besturingskasten voor het PCS7 systeem. Het ontwerp van de elektrische installatie wordt vastgelegd in CAD systemen zoals EPLAN of Autocad. Met het ontwerp word ook rekening gehouden met specifieke klanteisen zoals explosieveiligheid (ATEX) of veiligheidsfuncties (SIL).

Voor het bouwen van de elektrische installatie vertrouwen wij op onze eigen business units voor paneelbouw en montage op locatie bij klanten. Alle noodzakelijke centrale besturingskasten, MCC’s, bedieningskasten en lokale (I/O) kasten voor de installatie worden in onze werkplaats gebouwd en getest waarbij met programmeerpakket ook de I/O signalen al getest kunnen worden. Onze elektrotechnisch monteurs sluiten alle componenten bij u op locatie aan op de schakelkasten. Ook kunnen onze monteurs de benodigde netwerken aanleggen zoals ProfiNet en ProfiBus.

Software ontwerp in de projecten

Voor het software ontwerp van besturingssystemen heeft Actemium ervaren Software engineers in dienst die de software voor het complete PCS7 besturingssysteem ontwikkelen. In ieder projectteam zitten door Siemens gecertificeerde PCS7 software engineers waardoor de kwaliteit van de software gewaarborgd is en het maximale uit het PCS7 systeem gehaald word. Op basis van de ISA-88 norm wordt een hiërarchische ontwerp indeling gemaakt van de complete installatie. Op basis van dit ontwerp worden alle modules in PCS7 geprogrammeerd en getest. Dit betreft dus alle lagen van het PCS7 systeem zoals de besturing (AS), de visualisatie (OS) en de recept sturing (Batch).

Ook kan het PCS7 systeem worden uitgebreid met andere Siemens modules zoals de Process Historian voor opslag van productie data of SIMIT voor simulatie van procesen. Ook kunnen wij interfaces maken naar andere systemen in uw fabriek voor andere toepassingen.

Service & onderhoud

Service & onderhoud volgens Actemium is het vinden van de perfecte balans tussen beschikbaarheid, betrouwbaarheid, veiligheid, beveiliging, kostenbesparing, opbrengsten, tevreden medewerkers en contente klanten.

Actemium heeft een eigentijdse kijk op service & onderhoud. Naast consultancy en PCS7 project engineering wordt vanuit de locatie Veghel door de groep Industrial Services nazorg verleend aan een groot aantal PCS7 applicaties. Dit in de vorm van een 24/7 ondersteuning aan zowel PCS7 systeem hardware als PCS7 software applicaties. Naast PCS7 applicatieondersteuning biedt Actemium hardwareondersteuning op PLC en PC systemen plus de tussenliggende netwerken als Profibus DP/PA, Profinet en Industrial Ethernet. Actemium heeft als een van de weinige ‘Siemens Solution Providers’ een ruime project met PCS7 migratietrajecten en koppeling met SIMATIC IT, de Siemens MES oplossing die naadloos past op PSC7.

Actemium Industrial Services beschikt over deskundige engineers en de modernste gereedschappen om uw PCS7 applicaties (op afstand) te beheren. U bent hierdoor verzekerd van continuïteit. Afhankelijk van uw wensen en eisen kan Actemium uw organisatie ondersteunen bij correctief, preventief en modicatief onderhoud. Ook voor het afsluiten van reserveonderdelenabonnementen bent u bij Actemium aan het juiste adres. Kortom u kunt het totale beheer (uit)gerust aan ons overlaten

Dienstenpakket

Onderstaande diensten kunnen onderdeel zijn van een service overeenkomst;

 • 24/7 Helpdesk en support PCS7
 • Inspectief onderhoud PCS7
 • Correctief onderhoud PCS7
 • Profibus netwerk conditiemeting
 • Software back-up en FILE management
 • Abonnement reserveonderdelen PCS7

Klik op deze link voor meer info over onze service & onderhoud diensten.

Neem contact op met onze Experts voor meer informatie over SIMATIC PCS7
Bart Verburg
Client Manager - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)88 83 18 999
+31 (0)6 54 38 48 62
Arjan Starink
Client Manager - Zwijndrecht
[javascript protected email address]
+31 (0)88 83 18 070
+31 (0)6 11 31 59 80
Voor algemene vragen kunt u ook gebruik maken van onderstaand contactformulier