Home Solutions & Services Logistiek Klantverhalen Holmatro automatiseert montagestraat met Pick to Light
"Veel flexibeler verschillende configuraties en seriegroottes assembleren."

Holmatro automatiseert montagestraat met Pick to Light

Holmatro heeft in Raamsdonkveer twee nieuwe montagestraten voor hydraulische pompen en gereedschappen ingericht. Pick to Light modules geven aan welke onderdelen in welke aantallen gemonteerd moeten worden. "We kunnen nu veel flexibeler verschillende configuraties en seriegroottes assembleren, zonder ons zorgen te maken over de kwaliteit."

Nieuwe montagestraten

Holmatro levert hydraulische gereedschappen en systemen die wereldwijd gebruikt worden bij reddingsoperaties, industriële toepassingen en special tactics. Om in te spelen op de toename van het aantal verschillende configuraties en de afname van seriegroottes heeft Holmatro op haar productielocatie twee nieuwe montagestraten ingericht: één voor hydraulische pompen en één voor gereedschappen. In de montagestraat voor pompen kan Holmatro maar liefst 130 verschillende configuraties pompen assembleren. “We wilden flexibeler worden, zonder concessies te doen aan de kwaliteit”, vertelt projectleider Wim van den Hout van Holmatro.

We willen inspelen op de toename van het aantal configuraties en de afname van seriegroottes.

Meerdere orders parallel assembleren

De montagestraten zijn ingedeeld in verschillende zones waarin meerdere operators tegelijk kunnen werken. De operator monteert zijn pomp op een manueel verrijdbaar statief. Aan weerszijde van de montagestraat zijn voorraadlocaties van onderdelen. Van den Hout: “In de oude situatie hadden monteurs een aantal typen pompen of gereedschap waar ze aan werkten. We wilden onze monteurs graag meer laten rouleren. Daarnaast is de montagestraat zo opgezet dat we de workload kunnen balanceren over de verschillende zones. Dit lukt alleen als we de operators realtime aangeven welke onderdelen in welke aantallen gemonteerd moeten worden.”

Pick to light

Actemium ontwikkelde in samenwerking met Holmatro een Pick to Light oplossing. Hierbij zijn alle voorraadlocaties voorzien van Pick to Light modules. Bij aanvang van de assemblage van een nieuwe pomp of gereedschap, start de operator de assemblage op door het artikel te scannen. De order wordt actief in de eerste zone. De Pick to Light modules geven aan welke onderdelen de monteurs in welke aantallen moeten monteren. De operator bevestigt de assemblage via knoppen op de Pick to Light modules. Bart Artz, software engineer bij Actemium: “Dit noemen wij ‘Assemble by light’.” Iedere order krijgt bij start een eigen kleur. De operator loopt als het ware met zijn eigen kleur mee, door de verschillende zones. “Omdat onze monteurs niet langer met papieren orderbonnen werken, hebben ze hun handen vrij en zijn ze nog meer gefocust op hun werk. Doordat het systeem aangeeft welke onderdelen ze moeten assembleren kan er eigenlijk niks meer misgaan”, aldus Van den Hout.


Onze monteurs hebben hun handen vrij en zijn ze nog meer gefocust op hun werk. Er kan eigenlijk niks meer misgaan.

Flexibel en gebruiksvriendelijk

Het Actemium Warehouse Control System (WCS) zorgt voor de besturing van het Pick to Light systeem. “We kunnen zelf de bill of materials (BOM) beheren, locaties of zones aanpassen en de volgorde in assemblage definiëren. Zo kunnen we zelf nieuwe producten introduceren, of de volgorde in assemblage voor bestaande producten aanpassen”, vervolgt Van den Hout. Artz vult aan: “De indeling van zones hoeft niet overeen te komen met de fysieke stellingen. De indeling volgt uit het verdelen van werkzaamheden over de zones om tot een gebalanceerde lijn te komen. Omdat we gebruik maken van verschillende kleuren per order, voorkomen we dat orders door elkaar lopen.”

Samenwerking

Van den Hout vervolgt: “Na instructie en enige begeleiding van Actemium, hebben we zelf de elektrische montage uitgevoerd. Vooraf hebben we afnametesten in Veghel gedaan. Kort daarna is de software in bedrijf genomen. Dit verliep in één keer goed.” “Onze WCS software biedt onder meer eenvoudige mogelijkheden voor testen en diagnostiek, bijvoorbeeld om losse modules aan te sturen of de geconfigureerde modulelocatie weer te geven. Op die manier kunnen we eenvoudig nagaan of de configuratie van modules en locaties correct is”, vertelt Artz.
Joost Vervoort, projectmanager van Actemium: “De samenwerking met Holmatro verliep soepel en constructief. Vooraf hebben we de gewenste functionaliteit tot in detail besproken. Daarbij hebben we ook de uitzonderingen in ogenschouw genomen. Een goed en robuust ontwerp is cruciaal. Daar zijn we samen goed in geslaagd. Zo konden we kort na de opdracht al komen tot het definitieve ontwerp en start van de realisatie.”

Projectdetails

Integraties
Integratie met Baan / Infor LN

Voordelen
Flexibeler verschillende configuraties en seriegroottes assembleren
Operators flexibeler inzetten
Workload beter verdelen
Papierloos werken
Borgen van de kwaliteit

Over Holmatro
Holmatro Group, opgericht in Nederland in 1967, is een toonaangevende, private onderneming die hydraulisch gereedschap en diensten levert. De hydraulische gereedschappen en systeemoplossingen van Holmatro worden wereldwijd gebruikt bij reddingsoperaties, industriële toepassingen en special tactics.

Ook jouw montage automatiseren?

Wij denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of bel ons op +31 (0)888 318 999.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.