
In een gas- of stofomgeving kun je niet elk willekeurig apparaat of instrument plaatsen. Onze lead engineer Tieme Groen vertelt over het belang van een EVD tijdens de ontwerpfase van installaties.
“In het dagelijkse (bedrijfs)leven komen explosieve atmosferen (ATEX) regelmatig voor, daar kan iedereen wel voorbeelden van bedenken. Deze atmosferen zijn in twee groepen te verdelen; namelijk gas (zone 0, 1 of 2) of stof (zone 20, 21 of 22). In deze gas- of stofomgeving kun je niet elk willekeurig apparaat of instrument plaatsen. Het moet geschikt zijn voor de omgeving.
Om aan onze engineers duidelijk te maken welk equipment ze mogen gebruiken, dient er een EVD (= ExplosieVeiligheidsDocument) opgesteld te worden door de klant.
In dit document worden naast het proces, ook de gebruikte stoffen met de specifieke eigenschappen en de installatieopbouw omschreven.

Bij de specifieke eigenschappen gaat het bijvoorbeeld over gasgroepen, het vlampunt, de ontbrandingstemperatuur, stofgroepen en de smeul temperatuur. Bij de installatieopbouw gaat om het samenstel van flenzen, kranen, deksels etc.
Aan de hand van deze informatie kunnen we zien waar en in welke ruimte een EX zone aanwezig is. Vervolgens bepalen we welk equipment toegepast mag worden. Op deze wijze wordt een veilige installatie ontworpen en gebouwd voor de explosieve atmosfeer waarin gewerkt wordt.
Het gaat te ver om alle mogelijke beschermingsmethodes en groepen hier te beschrijven, maar wij kunnen je zeker van dienst zijn om een nadere toelichting te geven.”
Actemium helpt je ook graag met het opstellen of aanpassen van het EVD. Wil je meer informatie of een offerte opvragen? Zoek dan contact met onze ATEX experts.
Actemium onderzoekt met de benchmark ‘energietransitie 2022’ hoe toonaangevende organisaties in de Rotterdamse regio omgaan met de energietransitie en welke impact het heeft op de organisatie. Bent u benieuwd naar uw positie ten opzichte van andere bedrijven in de regio? Doe dan mee!
Een fabriek die stilstaat kost bakken met geld, zeker als je 24/7 draait. Logisch dat je zoveel mogelijk rendement uit je onderhoudsstop wilt halen. Hoe doe je dat met een klein team? Plixxent, producent van grondstoffen voor polyurethaan, schakelde Actemium in voor advies en begeleiding. Met succes.
Actemium voert inspectie- en onderhoudswerkzaamheden voor klanten altijd zo efficiënt mogelijk uit. Eén van de manieren is het inspecteren met digitale formulieren in de webbased applicatie KIZEO. Inmiddels zijn er al 100.000 ATEX inspecties uitgevoerd met KIZEOForms.