Home Plant Design Nieuws Hoe digitalisering je gaat helpen bij grondstoffen- en personeelsschaarste
Een slimme fabriek begint met een slimme strategie
Hoe digitalisering je gaat helpen bij grondstoffen- en personeelsschaarste
Plant Design tag corner

Voor veel bedrijven wordt 2022 een jaar dat zich kenmerkt door schaarste. Grondstoffen zijn schaars, wat leidt tot hogere kosten, risico op inflatie en een rem op de groei. Daarnaast wordt de arbeidsmarkt krapper dan ooit. Wat heeft dat voor gevolgen voor jouw fabriek? En hoe kun je hier op een goede manier mee omgaan? Ontdek hoe digitalisering je daarbij op een slimme wijze kan helpen.

Recordkrapte aan personeel 

De krapte op de arbeidsmarkt groeit in het eerste kwartaal van 2022 naar recordhoogte, concludeert de Manpower Group op basis van een enquête onder 505 Nederlandse bedrijven. De vraag naar personeel stijgt nog verder, terwijl de arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2021 al krapper dan ooit was. Er waren toen al 126 vacatures per 100 werklozen, volgens het CBS. Onderzoek van AWVN, de grootste werkgeversvereniging van Nederland, laat zien dat de grootste tekorten zich aandienen in de techniek, gevolgd door productie, ICT, logistiek en commercie. De tekorten zijn zo groot dat 35% van de werkgevers aangeeft bepaalde producten of diensten niet meer te kunnen leveren door de krapte op de arbeidsmarkt. 

Grondstoffen steeds schaarser

Net als personeel worden ook grondstoffen steeds schaarser. De wereldmarkten zijn verstoord door de coronacrisis, en dat werkt op alle fronten door. Er is schaarste in grondstoffen als hout, papier, karton, ijzererts en olie. Maar er is ook een tekort aan containers, waardoor de toelevering vastloopt. Tel daar een snel gestegen vraag bij op en het is voor iedereen duidelijk dat we kampen met een ernstige grondstoffenschaarste. 

Welke kansen levert digitalisering op voor jouw bedrijf? 

Digitalisering helpt natuurlijk niet alleen met het opvangen van personeels- en grondstoffentekorten. Je kunt er al je werkprocessen mee optimaliseren en een fundament leggen voor de slimme fabriek. Het biedt medewerkers de tools waardoor ze hun werk met plezier blijven doen. Wil je hier meer over weten en ontdekken welke kansen en voordelen dit oplevert binnen jouw bedrijf? 

De gevolgen van grondstoffenschaarste en krapte op de arbeidsmarkt

Door toeleveringsproblemen van grondstoffen worden productieplanningen onzeker, waardoor leveringsproblemen naar de klant ontstaan. Veel productiebedrijven verwachten schadeclaims van klanten, omdat ze niet aan de gemaakte afspraken kunnen voldoen. Daarbij lopen planningen nog extra gevaar door het gebrek aan arbeidskrachten. De grondstoffenschaarste drijft bovendien de prijs van de grondstoffen op. En het gebrek aan personeel leidt tot hogere looneisen. Zo zetten beide factoren een keten aan prijsstijgingen in gang. 

Welke impact hebben grondstoffen- en personeelsschaarste op plant managers? 

Als plant manager merk je direct de impact van grondstoftekorten op resultaat, omdat er veel ad hoc bijsturing nodig is op allerlei details. Denk bijvoorbeeld aan de masterdata in de automatiseringssystemen die opnieuw moeten worden ingericht. Dit betekent ook dat machines en proceslijnen anders moeten worden afgesteld.

Ook personeelskrapte heeft flinke impact op het resultaat. Normaliter passen werkgevers onderstaande methoden toe om die krapte tegen te gaan:

  1.        Tijdelijke arbeidskrachten inzetten;
  2.        Betere werkomstandigheden aanbieden                           (flexibiliteit, werkplek);
  3.        Mensen omscholen en opleiden;
  4.        Activiteiten uitbesteden aan een ander bedrijf;
  5.        Betere salarisvoorwaarden aanbieden.

Hoe houd je de impact van personeelsgebrek en grondstoffenschaarste zo beperkt mogelijk? 

Hoewel je als plant manager geen invloed hebt op de oorzaak van deze tekorten, heb je gelukkig wél de mogelijkheden om de impact hiervan zo klein mogelijk te houden.

Zo kan digitalisering een goede oplossing bieden voor het opvangen van personeelskrapte. Het maakt het mogelijk om tijdelijk personeel efficiënter te begeleiden tijdens hun inwerkperiode door werkprocessen en werkinstructies te standaardiseren en online vaardigheden te trainen. Daarmee zorg je ervoor dat tijdelijke krachten sneller optimaal functioneren en beperk je de inwerk- en faalkosten.

Ook voor de uitdagingen die de grondstoffenschaarste meebrengt biedt digitalisering uitkomst. Zo maakt digitalisering van werkprocessen het veel eenvoudiger om veranderingen in grondstoffen door te voeren in het productieproces. Recepten of stuklijsten kunnen dan automatisch worden geüpdatet met andere grondstoffen voor bewerkingen. De bijbehorende kwaliteitscontroles, het voorraadbeheer en afroepen in de keten kunnen daar dan ook weer aan gekoppeld worden.

We zijn benieuwd naar je volgende stap en denken er graag over mee!

Stel je vraag via het formulier of neem contact op met een van onze experts